Hur bygger man ett staket?

Det ser ju ut att bli ännu en dag med fint väder i Uppsala och man får passa på att ta vara på dessa dagar nu när hösten är på gång. Från det ena till det andra så kommer jag att skriva om det här med hur man bygger staket, då jag fått många frågor och funderingar kring detta. Jag ska försöka göra det så enkelt som möjligt så att alla ska förstå hur det går till.

För det första, när man bygger ett staket så är det viktigt att man har rätt verktyg och material. Det första man behöver är naturligtvis en borrmaskin och olika typer av spadar. Man behöver också hacka och yxa, grävspade, skottkärra, hinkar, plastfolie, sand, stenar eller betongblock och stolpar.

När man väl har allt detta så kan man börja med att gräva ut en grop för stolpen. Man gräver ungefär en meter djupt och gör sedan en liten pytteliten kula i botten av hålet. Detta är för att stolpen ska få ett bra fäste i jorden. När du har grävt ut en grop för varje stolpe du tänkt sätta upp så är det dags att börja med att sätta i stolparna. Man tar den första stolpen och trycker ner den i hålet, sedan tar man lite sand och fyller på runt stolpen. Sedan tar man en betongblock och placerar den ovanpå stolpen, och trycker till så att blocket har ett bra fäste. Man upprepar detta tills alla stolpar är på plats.

Sedan är det dags för nästa step, nämligen att sätta fast tvärnätet. Tvärnätet är det som håller ihop stolparna och man fäster det med hjälp av borr och skruvar. Innan man börjar sätta fast tvärnätet så är det bra att först mäta av hur långt det ska vara, och sedan skär man det i rätt storlek.