Hur gjuter man en husgrund?

Hej och hallå på er allesammans, alla läsare som jag har både här i Uppsala men även runt om i övriga landet. Jodå, jag vet att det finns en hel del av er som bor utanför Sveriges gränser också. Jag tänkte idag göra ett inlägg på bloggen om hur man gjuter en husgrund, steg för steg. Det är nämligen inte alla som kanske vet hur man ska göra och då kan detta vara ett perfekt inlägg för just dig. Grunden är A och O för ett hus, det är vad huset bygger på och det är vad som håller huset uppe. Utan grunden hade vi inte något hus alls, eller hur?

Så, först och främst måste du förbereda marken där grunden ska göras. Du behöver gräva en grop som är ungefär 1 meter djup. Därefter bör du lägga in en dräneringskant i gropen, detta för att undvika att vatten står kvar och samlar sig under grunden. Dräneringskanterna kan du enkelt köpa på byggvaruhuset. När du har lagt in dräneringskanterna är det dags att börja gjuta din husgrund.

För att gjuta grunden behöver du cement, sand och grus. Dessa ingredienser blandar du ihop till en jämn smet. Innan du blandar ihop allting för fullt så ska du haka upp ett rep på varje hörn av gropen, detta för att få en rak grund. När smeten är klar så slänger du den i gropen och fyller på med mer grus och sand tills du når önskat djup. Låt grunden torka ordentligt, det kan ta ett par dagar. Men ibland längre så det gäller att ha tålamod!

När grunden är torr är det dags att börja bygga på huset. Jag hoppas att ni alla fick lite hjälp av detta inlägg och jag önskar er lycka till med era egna husbyggen! Ha en fin dag! ????